ISTORIJA...

Ar žinote legendinius lietuviškus batonėlius Nomeda? 

Įkvėpimas sukurti šiuos batonėlius buvo ir noras sukurti valgomą šventinę dovaną artimiems, ir namų spintelėje užsigulėję vaflių lakštai, kurių vis neradome būdo, kaip vertingai panaudoti. Tuomet mintyse susisupo prisiminimai apie traškaus vaflio, šokolado ir džiovintų vaisių batonėlius, kuriuos dažnai gaudavome dovanų darbuose ar kokiuose renginiuose. Tokie batonėliai, žinoma, būdavo pirktiniai, gaminami masiškai, o labiausiai nudžiugina juk tai, kas pagaminta namuose, lėtume, su jaukia šypsena veide. Taigi, pasiraitojome rankoves ir... sumalėme labai gardų batonėlių įdarą. O čia ir vafliai po ranka. Teliko viską aplieti šokoladu, papuošti ir ... nustebti, kaip lengva pasigaminti naminius batonėlius a la Nomeda!

Šie batonėliai labai maistingi ir mėgstantys variacijas - ko nepasakytum apie kitus desertus. Juk dažniausiai visi saldumynai mėgsta precizišką tikslumą. Šie batonėliai, anaiptol, linkę improvizuoti. Jų įdarą galima padaryti tvirtesnį - tuomet prakandus batonėlį matysis ir ingredientai, ir skirtingos spalvos, tekstūros. Įdarui galima rinktis ir kitus mėgstamus džiovintus vaisius, uogas. Tik nepamirškite, kad tarp ingredientų turi būti ir saldžių ir rūgštesnių sudedamųjų dalių. Batonėlius galima daryti žemesnius - taip juos pjaustyti ir lieti šokoladu bus net dar lengviau. Puošti juos taip pat galima spalvingomis uogomis, įvairiais pabarstukais, taip sukuriant gerą desertą akims!

IMG_4798-1.jpg

Paruošimas:

1. ​Į smulkintuvą suberiame riešutus, kakavą ir sumalame iki rupios konsistencijos.

2. Perplauname ir nusausiname džiovintus vaisius ir uogas. Sausus vaisius ir uogas beriame į tuščią smulkintuvą ir triname iki kol susidarys vientisa masė. Jei procesas kiek strigs, įsipilkite truputį vandens.

3. Į atskirą indą beriame smulkintų riešutų ir kakavos masę bei iškratome vaisių, uogų masę. Beriame druskos ir viską sumaišome.

4. Į nedidelę keturkampę ar stačiakampę formą dedame vaflio lakštą, ant jo tolygiai paskirstome įdarą ir uždengiame antru lakštu. Paspaudžiame, sandariai supakuojame ir dedame į šaldytuvą parai / dviem.

5. Gerai pailsėjusius būsimus batonėlius ištraukiame iš šaldytuvo, aštriu peiliu supjaustome juostelėmis, vėliau - norimo dydžio batonėliais.

6. Garų vonelėje ištirpdome šokoladą. Batonėlius paskleidžiame ant silikoninio padėkliuko ar sviestinio popieriaus ir kiekvieną briaunelę atskirai dosniai aptepame šokoladu. Po kiekvienos briaunos aptepimo šokoladu patariama batonėlius dėti atvėsti į šaldytuvą bent kelias akimirkas. Kai tepame batonėlių viršų, iškart vienoje pusėje ar ant viso paviršiaus beriame smulkintus riešutus (norint spalvų, galima barstyti smulintas spanguoles ar vyšnias).

Batonėlius laikykite sandariai. Šie batonėliai labai gardžiai atrodo dovanojami - dėkite juos į stiklainį ar popierinę dėžutę, apjuoskite kaspinu ir įsmeikite nedidelę eglės šakelę. Skanaus!

Produktai:

  • 100 gr džiovintų abrikosų;

  • 100 gr mėgstamų rūgščių džiovintų uogų (pavyzdžiui, avietės, vyšnios, spanguolės);

  • 100 gr sodrių auksinių razinų;

  • 60 gr kepintų migdolų riešutų;

  • 60 gr kepintų lazdynų riešutų;

  • 1 šaukšto kakavos;

  • Žiupsnio druskos;

  • Kelių vaflio lakštų;

  • 200 gr juodojo šokolado;

  • Sauja smulkintų riešutų papuošimui;