ISTORIJA...

Tai buvo prieš kelerius metus Prahoje. Ten leidomės norėdami pašokti vieno talentingo kūrėjo koncerte, o kartu patekome į veganų gastronomijos kraštą! Prahoje gausu augalinio maisto bistro, restoranų, desertinių, kavinių... Tik spėk visur nueiti ir visko išragauti. Kadangi atostogavome savaitę, kasdien aplankydavo bent vieną vietą, kuri plyšo nuo gerų atsiliepimų. Viename tokių bistro pamačiau meniu „avinžirnių ir kalafijorų steikas” ir labai jo užsimaniau. Mūsų šeimoje, namuose visada yra šilto, gero naminio maisto, kurio pagrindas - baltymai. Avinžirniai jų turi gausiai - taigi, maniau, patiekalas bus maistingas, o ir tą vegan steiką labai jau smalsu pamatyti. Įsivaizduoju vientisą kepsnį ir atkeliauja... Atskirai vieni nuo kitų pabirę avinžirniai ir žiedinio kopūsto kekės! Pamaniau, kad gal ko nesupratau tame meniu? Bet paragavus įsitikinau, kad tai toks geras derinys! Ir kepsnio formos man visai nebetrūko.

Tiesa, tame patiekale mums trūko ir skonio švelnumo ir maistingumo. Todėl grįžus į namus tokį „steiką” sukūrėme pagal save.

Šis patiekalas tikrai rastų vietą tarp „greitai, maistingai, sveikai” meniu eilučių. Jį lengva pagaminti, jis pasiduoda variancijoms, yra sotus, maistingas, o jo spalvos ir kvapas žadina ne tik gomurio receptorius.

 

Taigi, pirmyn!

IMG_1489-1.jpg

Paruošimas:

Prieš gaminant pasiruoškite:

/ jei naudojate sausus, nekonservuotus avinžirnius, geriausia juos užsimerkti nakčiai. O jei juos jau pabrinkusius išsivirsite dieną prieš šio patiekalo gaminimą, sutaupysite laiko virtuvėje!

 

1. ​Pasiruoškime bulvių ir moliūgų piure: Nuskustas švarias bulves ir moliūgą supjaustykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Į atvėsusias daržoves dėkite mėgiamo augalinio sviesto arba aliejaus (jei norisi drėgmės išsaugokite truputį daržovių nuoviro arba pilkite šlakelį nesaldinto augalinio pieno). Sugrūskite iki piurė.
3. Kol verda bulvės ir moliūgas, kelias minutes lengvai apvirkite žiedinio kopūsto kekes pasūdytame vandenyje. Nusausinkite.
4. Į keptuvę pilkite aliejaus, jam pašilus berkite perplautus avinžirnius ir žiedinį kopūstą. Dosniai berkite druskos, pipirų, rūkytos raudonosios paparikos prieskonių ir ciberžolės (pagal skonį). Lengvai pamaišykite ir kepkite apie 5-8 min., kol viskas sušils ir nusidažys ryškia spalva.

Gardinkite žolelėmis!

Produktai:

        2 sočioms porcijoms reikės /

  • Apie 400 gr virtų avinžirnių (tinka ir iš skardinės);

  • Pusė žiedinio kopūsto;

  • Keturių didelių bulvių;

  • Apie 250 gr moliūgo;

  • Druskos, pipirų, ciberžolės ir raud. rūkytos paprikos prieskonių;

  • Svogūnų, česnakų daigų pagardinimui (tinka ir kitos prieskoninės žolelės);

  • Augalinio sviesto, aliejaus kepimui;