Istorija...

Tada mes dar su visai mažu sūnumi ant rankų vykome traukiniu Klaipėda-Vilnius. Batuose jautėme kopų smėlį,

žandai buvo maloniai nugairinti vėjo, pailsėję vykome link namų...

- Sveiki! Atvyksit šiandien į mokymus?, - iššoka žinutė. Vakare vienas mūsų ruošėsi eiti į kulinarinius mokymus.

- Sveikas. Taip, bet bus tik vienas iš mūsų. Kitas liks su mažyliu, - atsakome. O viduje taip norisi visiems kartu sudalyvauti. Iki renginio vos kelios valandos.

- O gal norite visi atvykti? Ir man labai reikia pagalbos...

...Mano desertas niekaip nesigauna. O jūs gaminame tokius puikius. Gal galite kitus apmokyti kokio saviškio?

 

Labai mylime žmones, kurie va taip atvirai moka pasakyti viską, kaip yra.

 

- Oho! Koks pasiūlymas! O koks meniu desertas įrašytas?, - klausiame. Viduje džiaugiamės, kad galėsime pasidalinti kažkuo labai skaniu.

- Braunis... bet galite ir kokį kitą desertą gaminti, - jaučiam, kaip salsta bičiulio šefo širdis.

- Jei žmonės atvyks baunio, gaminsime braunį! Būsime visi trys. Tuoj surašysim produktus!, - entuziastingai atsakome. 

...o juk jokio braunio gaminti nemokame!

 

Ir taip mes, pakaitomis sūpuodami savo sūnų, vardijome ingredientus:

 - Kakava, graikiniai riešutai, migdolų miltai...

 - Maišykime su rudųjų ryžių miltais, kepinys bus lengvesnis, - priduria kitas.

  - Gerai... reikia drėgnos, saldžios daržovės arba vaisiaus. Kas dera su šokoladu?, - svarstome.

- Moliūgas!, - vienbalsiai nudžiungame. - Ir dosniai apliesime šokoladu!

 - Ir šokolado drožlės..., - svajingai priduriame.

Po kelių valandų mes jau buvome mums visai naujoje virtuvėje. Produktai sudėti, forma paruošta - tik kepk. Viską maišėme užtikrintai,

lyg jau jį gaminę. Nors iš tiesų - juk ne. Kai braunis iškepė - ir mokytojai ir mokiniai nuo skonio kritome po stalu. Toks skanus tas braunis buvo.

Va taip tarsi netyčia, tarsi per atsitiktinumą susikūręs traukinyje, kai širdys ir plaukai dar buvo pilni pajūrio saulės.

Šis desertas iki pat dabar yra mūsų favoritas. Gal vertėtų vėl prasilėkti traukiniu?

IMG_1380-1.jpg

Paruošimas:

  1. Sutarkuojame moliūgą per burokinę tarką. 

  2. Sudedame miltus, druską, kakavą ir kepimo miltelius į atskirą indą ir sumaišome. 

  3. Stambiai sukapojame riešutus, o iš vyšnių ištraukę kauliukus perpjauname jas pusiau. 

  4. Cukrų susmulkiname per kavamalę ir suberiame į pagrindinį indą. 

  5. Ištirpiname kokosų aliejų. 

  6. Kavamalėje sumalame linų sėmenis ir gysločio luobeles. Suberiame į dar vieną atskirą indą. 

  7. Pasiruošiame atsegamą biskvito kepimo formą, ją ištepame kokosų aliejumi. 

  8. Į indelį su linų sėmenimis ir gysločio luobelėmis pilame vandenį ir viską sumaišome. Iškart pilame į pagrindinį indą, kuriame jau yra sumaltas cukrus. 

  9. Pilame kokosų aliejų į pagrindinį indą.

  10. Viską plakame mikseriu iki vientisos masės ir suberiame miltų mišinį. Vėl viską išplakame mikseriu.

  11. Išspaudžiame citrinų sulčių į pagr. indą. Suberiame tarkuotą moliūgą, kapotus riešutus.

  12. Viską išmaišome šaukštu ir supilme į paruoštą indą.

  13. Kepame 180°C įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus apačia), apie 50 min. 

  14. Mediniu pagaliuku patikrinti po 40 min. ar braunis kepa gerai ir tolygiai. 

  15. Kai braunis atvėsta, ištraukiame jį atsargiai apversdami. 

Papuošimui:

1. Į keptuvę dedame laužytą šokoladą, pilame augalinį pieną. Lengvai maišome ir laukiame, kol šokoladas ištirps ir susilies su augaliniu pienu. Jei norime, pilame saldumo. 

2. Beriame žiupsnį agaro. Masei pradėjus stingti (bet tik vos vos), nukeliame nuo kaitlentės, leidžiame kiek atvėsti ir liejame ant braunio.

3. Šiek tiek luktelime ir dosniai beriame šokolado drožles ant ganašo viršaus.

Produktai:

Braunio masei reikės /

  • 80 g kokosų aliejaus (tirpinto);

  • 70 g rudųjų ryžių miltų;

  • 70 g migdolų miltų;

  • 18 g  linų sėmenų;

  • 40 g graikinių riešutų;

  • 40 g kakavos;

  • 0,5 g arba žiupsnio druskos;

  • 15 ml arba 2 šaukštų citrinos sulčių;

  • 1,5 g arba pusė arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

  • 200 g saldesnio lietuviško moliūgo;

  • 8 g balkšvojo gysločio luobelių;

  • 150 ml vandens;

  • 125 g rudojo cukraus; 

  • keli šaukštai šaldytų arba šviežių vyšnių;

Papuošimui reikės /

  • 200 g juodojo šokolado (tirpdymui ir drožlėms);

  • pusė stiklinės augalinio pieno;

  • žiupsnis agar agar'o;

  • Valgomojo šaukšto agavų arba klevų sirupo (nebūtina);