ISTORIJA...

Nė dieno be sriubos! -

skambus sriubos mėgėjų šūkis, labai gajus ir mūsų šeimoje.

 

Esame visiški sriubos gerbėjai ir jos nerasti mūsų šeimoje reikštų tik... kad mes išvykę atostogauti! Sriuba yra ir geras maistas, ir geros savijautos užtikrintojas, ir būdas sunaudoti tai, kas likę šadytuvo lentynose ar sausų produktų spintoj.

Pirmoji mūsų moliūginė sriuba gimė iš meilės gausiam lietuviškam moliūgų derliui. Receptu pasidalijome su Lamų Slėnio skaitytojais, o per kelerius metus, kol susikūrė Saldžių miškų stogas, receptas buvo kartotas ir tobulinamas ne kartą. Tai ir yra sriubų egzotika - ji kaskart gali būti vis kitokia ir taip atliepti šeimos nuotaiką, išpildyti lūkestį, pavyzdžiui, pakeliauti po tolimus kraštus (su lig kiekvienu šaukštu) ar tiesiog sušildyti po painios ir greitos dienos. 

Dalinamės praturtintos sriubos receptu ir jos variacijomis!

IMG_3558-1.jpg

Produktai:

       Puodui sriubos šeimai pamaitinti reikės / 

  • Vienos bulvės;

  • 4 vid. dydžio morkų;

  • Ketvirtadalio saldaus svogūno;

  • ~ 500 gr sultingo moliūgo;

  • Druskos, pipirų ir provanso žolelių (pagal skonį);

  • 4 kupinų šaukštų raudonųjų lęšių (sausų);

  • Aliejaus kepimui;

  • Vandens;

          Variacijoms /

  • Indiškų prieskonių - po šaukštelį kalendros, kumino, ciberžolės;

  • Pusės skardinės kokosų pieno / kremo;

Paruošimas:

1. ​Į storiadugnį puodą pilame šiek tiek aliejaus, jam pašilus beriame druską, provanso žoleles ir malame pipirus.

2. Pasklidus prieskonių aromatui, sudedame stambiai supjaustytus svogūną, bulves, morkas (jas galima pjaustyti kiek smulkiau) ir moliūgą. Viską lengvai pakepiname.
3. Užpilame vandeniu ir paverdame apie 10 min.
4. Beriame perplautus lęšius ir palaukiame dar apie 10 min. Sulaukiame, kol lčšiai ir morkos išvirs (kitos daržovės suminkštės šiek tiek greičiau). 

5. Išvirus daržovėms ir lęšiams sriubą sumalame iki vientisos masės. Įberkite daugiau druskos, jei jos trūksta.

 

Variacijoms:
6.Pakeiskite provanso žoleles į indiškus prieskonius. Jų kvapas ir spalva bus intensyvesni. 

7. Apkepinus prieskonius ir daržoves, pilkite šiek tiek mažiau vandens, nei klasikiniu atveju - paliksime vietos kokosų pienui / kremui.
8. Pabaigus virti sriubai, sumalkite viską iki vientisos masės ir pilkite kokosų pieną / kremą. Sumaišykite. Įberkite druskos jei trūksta.