Istorija...

Nuo jo viskas ir prasidėjo! 

Tai buvo pirmasis kepinys, kurį sukūrėme, ieškodami tradicinio morkų kekso virsmo: norėjome jį pagaminti be kvietinių miltų ir tik iš augalinės kilmės produktų. Bet nesutikome nusileisti pažįstamam nuostabiam skoniui ir kepinio purumui. Prisipažinsime, teko suvalgyti ne vieną prėską, kietą ar per šlapią, visiškai netašytą kepinį, kol vieną dieną iš kekso formos ant lėkštės plumptelėjo tobulo purumo ir neįtikėtino sodraus skonio keksas. Jį nuliejome baltu glajumi, papuošėme miško motyvu ir ragavome.

Patirta skonių laimė mus netrukus nusivedė ne tik į gyvenimo būdo žurnalą dalijantis šiuo receptu, bet ir jį ištobulinus – į nuolat skaniai bekvatojančios Beatos virtuvę. Čia, keksas, tapęs žvaigžde, apskriejo gerą šimtą šeimų ir pas mus sugrįžo su padėkomis ir džiugesiu, naujais eksperimentais šio kekso pagrindu ir plūstančiomis žinutėmis:

- Išbandžiau! Nerealiai patiko, kepsiu dar!

IMG_1200-1.jpg

Produktai:

Kekso masei reikės /

  • 80 g kokosų aliejaus (tirpinto);

  • 125 g rudojo cukraus pudros;

  • 200 g tarkuotų saldžiųjų morkų;

  • 0,5 šaukštelio cinamono;

  • 75 g baltųjų ryžių miltų;

  • 75 g rudųjų ryžių miltų;

  • 7 g sodos;

  • 2 šaukštų citrinos sulčių;

  • 0,75 šaukštelio kepimo miltelių;

  • 17 g smulkintų linų sėmenų;

  • 7 g balkšvojo gysločio luobelių;

  • 150 ml vandens;

  • 15 g graikinių riešutų;

  • 30 g razinų;

  • Žiupsnelio druskos;

  • Galima pridėti pusę šaukštelio tarkuoto muskato riešuto;

Papuošimui reikės /

  • Apie 150 ml. kokosų kremo;

  • Valgomojo šaukšto agavų arba klevų sirupo;

  • Žiupsnelio agaro;

  • Čiobrelių ir šilauogių;

Paruošimas:

1. Nulupame ir sutarkuojame morkas.

2. Stambiai sukapojame graikinius riešutus ir padedame juos į šalį.

3. Razinas nuplauname ir paliekame inde su vandeniu pabrinkti.

4. Į indą sudedame: miltus, cinamoną, kepimo miltelius, druską bei muskato drožles. Viską gerai išmaišome šaukštu.

5. Smulkintuvu sumalame linų sėmenis, sumaišome su gysločio luobelėmis (maltomis) ir užpilame vandeniu, kad išbrinktų (5-10min). Brinkinkite, kai jau visa kita pasiruošta, kitaip produktai išbrinks per daug.

6. Ištirpintą garų vonelėje kokosų aliejų pilame į kitą dubenį kartu su cukrumi bei išbrinkintomis linų sėmenimis. Viską gerai išplakame plaktuvu.

7. Aktyvuojame sodą su citrinos rūgštimi ir pilame į antrąjį indą. Šiek tiek pamaišome.

8. Per sietuvą suberiame sausus produktus iš pirmojo indo. Viską išmaišome (maišytuvu).

9. Suberiame tarkuotas morkas, razinas, riešutus ir viską gerai išmaišome šaukštu.

10. Paruošiame kekso kepimo formą (paruoškite ją iš anksto): ištepame kokosų aliejumi ir apibarstome miltais. Pilame masę į formą.

11. Kepame orkaitėje įkaitintoje iki 170°C (viršus – apačia) apie 50 min. arba kol įdūrus medinį pagaliuką ant jo neliks prikibusios neiškepusios tešlos masės (jei kekso viršus ima skrusti – patikrinkite temperatūrą, uždenkite folija). 

Kremas papuošimui:

Šis kremas – tikras atradimas. Tiek savo turtingu gundančiu grožiu, tiek minkštu ir švelniu skoniu. Šis – baltasis, labai kalėdinis.

 

Papuošimui:

1. Kokosų kremą pilame į puodą, dedame šaukštą agavų sirupo ir beriame agar agar’o miltelius. Viską maišome ir lengvai kaitiname.

2. Masei pradėjus stingti, nukeliame nuo kaitlentės, leidžiame kiek atvėsti ir pilame ant kekso.

3. Keksą gražu puošti šviežiomis uogomis ir šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Kokosų kremas po truputį stings, tad nudabinkite uogomis ir žolelėmis iškart.

Nuorodos:

Saldi akimirka feisbuke: nuoroda

Visas Beatos virtuvės laidos įrašas: nuoroda