IMG_3682-1.jpg
IMG_3591-1.jpg

Istorija...

Anželika, labas, štai, ir atėjome viena iki kitos <...> man papasakojo apie jūsų tortus, kurie gimsta virtuvėje, taip pat apie įdomius darbus, kuriuos darai <...> Gal pavyktų ketvirtadienį susiorganizuoti?

Taip prieš mums dar tampant dvigubais tėvais ir dar prieš iškeliant Saldžių Miškų stogą mums vieną lietingą popietę parašė mylima žurnalistė Laisvė ir pakvietė į Lamų Slėnio puslapius.

 

Tai buvo mūsų pirmasis taip žaibiškai sudėliotas meniu. Ir, tiesą sakant, pirmas žingsnis link gamtos numylėto maisto - su Lamų Slėnio gerbėjais mes norėjome pasidalinti tik energetiškai pakiliu maistu. Augalinga sriuba ar kosminis burokėlių paštetas buvo vienas juokas, palyginti su pačio pirmojo veganiško torto kūrimu. Sudėliojus visai miniatiūrines proporcijas kelios dienos prieš susitikimą tortas susikūrė tiesiog nuostabus: saldus ir traškus trupiningas pagrindas, lengva "sūrio" tekstūra iš šilkinio tofu, mūsų mamų užaugintų aviečių, raudonųjų serbentų kekių ir rabarbarų sluoksnis ir anakardžių riešutų kremo pusnys. Proporcijas padidinome, iš vakaro suliejome ir... fiasko! Ką čia slėpti - pirmasis tortas, turėjęs nugulti žurnalo puslapiuose iš formos ne sustingęs maloniai pokštelėjo, o ... išsiliejo. Išskydo kaip Amelija iš Monmartro pavirsta į balą kavinėje pamačiusi žavųjį Nino. Taip išskydom ir mes. Ar jums teko pamatyti nesustingusį tortą formoje ar prikepusį troškinį, kai prie durų jau būriuojasi svečiai? Jausmas panašus. Bet tada... Audrius į namus paryčiais parnešė eglę ir pasikvietė ją puošti. Ramiai, panosėj niūniuojant Kalėdas. Maniau, kad tai pati blogiausia idėja tuo metu. Tačiau toks kalėdinis rytas priminė, kas iš tiesų yra svarbu. Ne fasadinė laiminga nuotrauka, o iš tiesų laimingi santykiai. Net ir su tuo išsiliejusiu tortu. 

 

Gerai, kad gyvename sostinėje, kur trupiningų sausainių ir šilkinio tofu galima rasti ir penktą ryto. Kai papuošus eglę atėjo įkvėpimas - šįkart kažkoks susiturėjęs ir laimingai ramus, leidomės į kelią pasipildyti atsargų. Atėjus svečiams mums teliko pasitikėti, kad torto kraštas pokštels ir sustingęs atlips nuo sienelių. Kamera paruošta ir... pokšt! Tai buvo skaniausias mūsų ragautas veganiškas tortas. Su didžiule istorija ir labai geru priminimu.

O iš žurnalo nuotraukos mes žvelgiame iš tiesų labai laimingi. Gal tik kiek mažiau pamiegoję, gal truputį kaip iš filmo, bet laimingi ir įsimylėję. 

Ištobulinus jo gaminimą, šio torto receptas ilgai gyveno Ice Dunes ledainėje greta ledinių šerbetų ir dar dabar keliauja pas WoodFood gerbėjus.

Paruošimas:

1. Ištirpiname kokosų aliejų (indą su aliejumi dedame į karštą vandens vonelę, kurią kaitiname ant ugnies).

2. Sausainius sudedame į smulkituvą ir sumalame iki trupinių.

3. Į sausainių trupinius pilame aliejų ir dar kartą sumalame.

4. Formą išklojame kepimo popieriumi ir į ją supilame smulkintų sausaunių masę. Kruopščiai išlyginame, pagrindą tolygiai paskirstome šauktu. Kepame 170 °C temperatūroje apie 6 min.

Kol pagrindas vėsta, pasidarome tofu ir kokosų kremo pagrindą.

5. Į plaktuvą sudedame visas kremo sudedamąsias dalis ir suplakame iki vientisos masės.

6. Masę pilame į puodą ir statome ant vidutinio dydžio ugnies. Nuolatos maišome šluotele ir kaitiname apie 10 min*.

7. Palaukiame kol masė šiek tiek atvės (pradės matytis pirmi stingimo požymiai, t. y. sausėjantis viršus), tada dar kartą viską išmaišome šluotele iki tolygios masės ir pilame į formą ant sausaininio pagrindo.

*Pirmiausia masę pradėjus kaitinti ir maišyti šluotele, atsiras putos. Masė bus paruošta kai tų putų bus mažiau, o tai turėtų nutikti po maždaug 10 min. kaitinimo ir maišymo. Turėkite mintyse, kad agar agar stingsta vėsdamas.

 

Kol kremas stingsta kambario tempertūroje, pradedame gamintį glajų (viršutinįjį sluoksnį)

Uogų glajaus sluoksnis:
1. Šaldytas uogas dedame į puodą, pilame vandenį ir beriame cukrų (arba klevų sirupą). Kaitiname iki kol uogos atsipalaiduos ir paleis sultis – nuolat maišyti.

2. Karštą uogų virinį perkošiame per sietelį, dedame uogienę, beriame agar agar miltelius ir išmaišome. Pilame atgal į puodą.

3. Kaitiname apie 5 min. ant silpnos ugnies, kol masė ims tirštėti. Nuolat maišome ir stebime masę. Nuėmus nuo ugnies ji ims stingti. Jei abejojate, ar ji jau pasiruošusi stingimui, nukėlus, kiek palaukite: jei ima tvirtėti - ji tinkama. Paruoštą masę, dar šiltą (bet ne karštą) pilame ant balto torto sluoksnio ir leidžiame pailsėti.

Tortą puošiame aguonų grūdeliais, skaldytais riešutais ar mėgiamu kremu.

Produktai:

Pagrindui /​

  • 200 gr krekerio tipo sausainių  (pilno grūdo, be glitimo – išsirinkite pačius mėgstamiausius);

  • 30 gr kokosų aliejaus;

„Sūrio" sluoksniui /

  • 400 ml kokosų kremo;

  • 250 gr šilkinio tofu;

  • 50 gr citrinų sulčių;

  • 100 gr gliukozės sirupo;

  • 10 gr agaro miltelių;

Uogų glajui /

  • 150 gr šaldytų (arba šviežių) aviečių, raudonųjų serbentų ir rabarbarų (arba tokių uogų, kokias turite);

  • Du kupini šaukštai mylimos uogienės  (mes naudojome aviečių ir rabarbarų);

  • Pusė šaukštelio agar agar miltelių;

  • Norimo saldiklio - klevų sirupo, rudojo cukraus ir kt. - pagal skonį;

  • 1-2 šaukštai vandens;

Nuorodos: