ISTORIJA...

Patį pirmąjį tikrąjį savo Pesto mes abu, pečiais susiglaudus, virtuvės mokytojo italo prižiūrimi, gaminome Nidoje, restoranėlyje pavadinimu Tarp kitko. Tai ir buvo mūsų geriausia virtuvės ir santykių kūrimo dirbant kartu mokykla. Tada pesto paragavome, tiesą sakant, pirmą kartą ir... įsimylėjome jo skonį. O vieną dieną šį pesto suimprovizavome veganiškomis natomis ir... wuolia!

Itališkasis pesto visus žavi sodriu baziliko skoniu ir lengva sūrio užuomazga. Tradiciškai tai - parmezanas. O atsigręžus į augalinę virtuvę labiausiai skoniais turtingas ir permainingas yra anakardis! Lengvai pakepinus jo šonus, jis atsikleidžia tarsi kokią savo sūrišką pusę! Niekada nepagalvotum, bet šis riešutas būtent todėl dažnai naudojamas įvairiuose RAW desertuose - jis kaip koks chameleonas, keičiasi ir skoniais ir spalvomis, jei tik taip suimprovizuojate virtuvėje. Taip anakardis pasielgia ir čia - lengvai pakepintas ir sumaltas su šviežiais baziliko lapeliais, susimaišęs su geru alyvuogių aliejumi ir gardintas druska jis atskleidžia būtent tą sūrišką savo pavidalą ir tampa le veganišku parmezano. Beje, dėl šio riešuto pesto tampa vertingesnis - pagarde yra nemažai baltymų.

Tiesa, šioje pesto variacijoje nėra dažnai mėgiamo česnako. Jis čia irgi gali būti pakviestas, tačiau mums visada patiko skonių paletė, o česnakas tą paletę nekorektiškai sumažina. Tad mes kviečiame pabandyti gaminti be jo.

O pagaminti jį taip lengva, kad norėsis stiklainiuką pildyti kaskart jį ištuštinus. 

Skanaus!

IMG_1424-1.jpg

Paruošimas:

Visus ingredinetus sudedame į smulkintuvą ir lengvai, vos kelias akimirkas pamalame. Tarp malimo akimirkų darome pertraukas. Svarbu nepermalti baziliko lapelių iki košės. Pagal skonį reguliuoti aliejų (galima pilti kiek daugiau) ir druskos (galima berti daugiau nei žiupnį).
 

Produktai:

        Vienam nedideliam stiklainiukui reikės /

  • 60 gr kepintų anakardžių riešutų;

  • 100 gr bazilikų lapelių;

  • Žiupsnis druskos;

  • Apie 100 ml alyvuogių aliejaus;

  • Arbatinis šaukštelis citrinos sulčių;