ISTORIJA...

Tortas!

Nors būtent nuo tortų buvo mūsų tada dar jaunų, be vaikų, pilnomis kišenėmis nemiegotų naktų ir laiko, regis, priklausančio tik mums, saldžios kelionės pradžia, su jumis pradėjome dalintis kitais kepiniais, pyragais, brauniais, rimtais patiekalais, kaip kad tailandietiškas dubenėlis... taip tortus vis paliekant ateičiai. Ir štai, toji diena prabudo ir mes dalijamės savo mylimiausiu šeimos tortu. Žingsnis po žingsnio, kaip jį sukurti tokį, koks kaskart gimsta ir mūsų namuose.

Šis tortas mums - visų mylimiausių skonių choras. Tai - nerūpestingos atostogos, kada parsineši pilnus batus smėlio ir širdį pilną poilsio ir saulės. Tai mūsų šeimos šventė ir pirmasis mūsų sūnaus gimtadienio prisiminimas. Būtent šį tortą mes tepėm ir gimtadienio dieną riekėm jam ir sau. Švenčiant vaikystę, tėvystę ir patį gyvenimą. Nojui tai buvo pats pirmas desertas, atvėręs jam visai kitokių skonių pasaulį. Tada jis mažu smiliumi kabino purų baltą kremą ir tirpdė jį ant liežuvio. Mes kvatojom ir džiūgavom, kad čia pat, namuose, savoj virtuvėj, gali gimti štai toks natūralus, skanus, tikras ir puošnus tortas. Koks jūsų santykis su cukraus kilimais ant tortų ir nesuprantamais ingredientais jame? Mūsų - gan vėsus. Šeimoje niekada neperžengėm takoskyros tarp maisto ir tik vizualaus įspūdžio. Mes visada vertinome maistą visų pirma dėl jo sudėties, kurią norisi matyti itin švarią ir artimą mūsų virškinimui. Bet toks pats svarbus mums yra ir maisto veidas. Čia vertybė yra šviežumas, natūralios spalvos ir natūralios gamtos formos. Tokį maistą myli ir gomyrus, ir skrandis, ir širdis. Juk, pripažinkime, labiausiai desertų reikia jai.

Neretai išgirstame nuostabą: Ko dalinatės? Pasilaikykite sau!

O mes nusišypsom: desertų receptus kuriame ne mes patys, jie gimsta per mus, tad neriečiame nosies, o atlapa širdimi dalijamės su jumis. Ypač dabartiniu laiku yra tokia dovana atrasti naujus savo gebėjimus, naujus pašaukimus. Dabar tiek daug laiko būname namuose, kad tikrai gera juose pajusti daugiau geros, šviesios energijos. Pažaiskime svajonių desertinę savo namuose! 

Kviečiame jus šiai saldžiai kelionei.

Patikėkite, į šį tortą norėsis įkristi ir lengvai nuo lūpų laižytis saldų kremą. Toks jis skanus.

Paruošimas:

​Biskvitui:

  1. Sutarkuojame moliūgą per burokinę tarką. 

  2. Sudedame miltus, druską, kakavą ir kepimo miltelius į atskirą indą ir sumaišome. 

  3. Stambiai sukapojame riešutus, o iš vyšnių ištraukę kauliukus perpjauname jas pusiau. 

  4. Cukrų susmulkiname per kavamalę ir suberiame į pagrindinį indą. 

  5. Ištirpiname kokosų alieją. 

  6. Kavamalėje sumalame linų sėmenis ir gysločio luobeles. Suberiame į dar vieną atskirą indą. 

  7. Pasiruošiame atsegamą biskvito kepimo formą, ją ištepame kokosų aliejumi. 

  8. Į indelį su linų sėmenimis ir gysločio luobelėmis pilame vandenį ir viską sumaišome. Iškart pilame į pagrindinį indą, kuriame jau yra sumaltas cukrus. 

  9. Pilame kokosų aliejų į pagrindinį indą.

  10. Viską plakame mikseriu iki vientisos masės ir suberiame miltų mišinį. Vėl viską išplakame mikseriu.

  11. Išspaudžiame citrinų sulčių į pagr. indą. Suberiame tarkuotą moliūgą, kapotus riešutus.

  12. Viską išmaišome šaukštu ir supilme į paruoštą indą.

  13. Kepame 180°C įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus apačia), apie 50 min. 

  14. Mediniu pagaliuku patikrinti po 40 min. ar braunio biskvitas kepa gerai ir tolygiai. 

  15. Kai atvėsta biskvitas, ištraukiame jį ir atsargiai perpjauname į dvi apvalias vienodas dalis (apatinė gali būti kiek storesnė). 

Pertepimui:

  1. Į puodą suberiame uogas (šiam tortui labai tinka mėlynės, agrastai, avietės), pilame klevų sirupą ir maišome. Laukiame, kol uogos atsipalaiduos ir pasileis jų sultys.

  2. Atsiradus sultims dar kiek palaukiame, vėliau pertriname uogas per sietelį ir paliekame tik glajų. 

  3. Glajų gražiname į puodą su žiupsniu agaro, laukiame, kol glajus ims palengva tirštėti. Nukaičiame ir pilame ant ataušusio biskvito pagrindo.

  4. Kiek palaukus dedame ant viršaus antrąją biskvito dalį.

Pastaba: galima naudoti ir tiesiog mėgiamiausią uogienę, ant jos dar pakloti labiausiai patinkančias sezonines arba šaldytas (atlaidintas puode) uogas. Ypač tinka vyšnios!

Kremui:

  1. Kokoso kremo skardinę nakčiai apverskite aukštyn kojomis. Kitą dieną ją lėtai apverskite, o atidarę, nuimkite tik standžiąją sodriai baltą kremo dalį. (Kokoso vandenį galima panaudoti kokteiliams.)

  2. Berkite arba pilkite pasirinktą saldumą pagal skonį ir plakite kelias minutes šluotele iki standžių, malonių, purių kalnų. 

  3. Kiek atvėsinkite šaldytuve ir sutepkite tortą. Geriausiai – kelis kartus. 

 

Puoškite taip, kaip tądien dainuoja jūsų širdis!

Produktai:

​        Apie 1,200 kg tortui reikės /

Biskvitui /

  • 80 gr kokosų aliejaus (tirpinto);            

  • 70 gr rudųjų ryžių miltų;

  • 70 gr migdolų miltų;

  • 18 gr linų sėmenų;

  • 40 gr graikinių riešutų;

  • 40 gr kakavos;

  • 0,5 gr arba žiupsnio druskos;

  • 1,5 gr arba arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;              

  • 200 gr saldesnio moliūgo;

  • 15 ml citrinų sulčių;

  • 8 gr balkšvojo gysločio luobelių;

  • 125 gr rudojo cukraus;

  • 150 gr vandens;

Pertepimui /

  • Apie 200 gr jūsų mėgiamų uogų (gali būti šaldytos, likusios iš anksčiau);     

  • Kupinas šaukštas klevų sirupo;   

  • Pusė žiupsnio agar-agaro (augalinės želatinos);

Kremui /

  • Vienos skardinės kokosų kremo (standžios dalies);

  • Cukraus pudros arba klevų sirupo - pagal skonį; 

Tortas - favoritas.jpg