ISTORIJA...

Riešutai, karamelė, šokoladas... Klasika! 

Niekada neatsibostantis derinys desertuose, kuris įvairiai varijuojamas, kuriant vis naujus skanėstus. Šis desertas susikūrė norint būtent tokios klasikos lėkštėje. Ir dar todėl, nes spintelėje užsiliko įvairių riešutų. Kai jie susikūrė, iškart nukeliavo į radijo laidą į LRT pas Vytarą Radzevičių. Ten apie juos buvo ne tik papasakota, bet ir paragauti jie buvo. Ir taip greitai ir gardžiai, kad netrukus jų ir neliko.

 

Sūri pistacija ir dvigubai traškus pekaninės karijos riešutas - nes jis šiame saldainyje maloniai apsivėlęs susikaramelizavusiu klevų sirupu - pasislėpę naminėje datulių karamelėje. Malonios tekstūros chalvą primenantis batonėlio padas ir traškus šokoladas. Tikras rojus!  Kad toks susikurtų ir jūsų, mielas skaitytojau, virtuvėje, svarbu žinoti kelis dalykus.

Visų pirma - ingredientai. Atsirinkti kokybiškus ir būtent tuos ingredientus, kurie geriausiai tinka šiems batonėliams sukurti, yra svarbi dalis, lemianti saldėsio pasisekimą. Pagrindui mes atradome geriausiai tinkantį lietuvišką migdolų kremą, kurį meistriškai suka sviestas sviestuotas. Šio kremo tekstūra, skonis ir traškumas sukuria būtent tą efektą, kuris šiuos saldainius pakylėja aukštyn. Datulės - jos gali būti paprasčiausios, sausos ir be kauliukų. Tačiau jas būtina bent kiek pamirkyti, kitaip karamelė nesigaus - datulės tiesiog malsis ir velsis. Dar viena paslaptis - šokoladas. Visi šokoladiniai batonėliai ir ledai pavergia širdį, nes juos gaubiantis šokoladas velniškai sutraška kandant. Tokį šokoladinį efektą galite pasiekti ir jūs! Tai pasiekiama dėl šokolado temperavimo technikos. T. y. kai garų vonelėje kaitinate šokoladą, nemaišykite jo ir niekaip kitaip netrukdykite jam lydytis. O kai jis ištirps,atsargiai kabinkite šaukteliu ir liekite ant batonėlio briaunų.

Valgykite būtinai gerai atvėsusius. Ir... pasiraitokite rankoves, nes jų norėsis dar!

Paruošimas:

1. ​Sudedame migdolų sviestą, ryžių arba kokosų miltus ir klevų sirupą į bendrą dubenį ir sumaišome iki vientisos masės. Maišant masė darysis vis kietesnė, tad pabaigoje ją reikės kiek paminkyti.

2. Pasiruošiame formą. Geriausia naudoti metalinę konditerijoje naudojamą išstumiamą formą, tačiau jei tokios neturite - ne bėda. Raskite tokią formą, kurios kraštai būtų lygūs ir išklokite ją sviestiniu popieriumi (popierius turi uždengti ir šonus). Dėkite išminkytą riešutų masę į formą ir tolygiai paskirstykite. Padėkite į kamerą,kolruošite kitą batonėlių dalį.

3. Sudėkite į smulkintuvą perplautas ir kiek pamirkytas vandenyje (o vėliau - nusausintas) datules ir pilame garų vonelėje ištirpintą kokosų aliejų. Viską sumalame iki vientisos, šviesesnės nei datulės masės.

4. Į keptuvę pilame klevų sirupą ir beriame stambiai kapotas karijas. Lengvai jas maišome ir sulaukiame, kol jos apsivels klevų sirupu. Tai truks kelias akimirkas. Atidedame jas į šoną.

5. Stambiai sukapojame sūrias pistacijas. Jas ir karamelizuotas karijas beriame į sumaltą datulių karamelę ir sumaišome.

6. Ištraukiame pirmąjį jau atvėsusį batonėlių sluoksnį ir ant jo šaukštu tolygiai paskirstome ir lengvai paspaudžiame antrąjį batonelių sluoksnį. Dedame į kamerą atvėsti apie 20 min.

7. Ištraukiame masę iš formos, atsargiai nuimame sviestinį popierių ir supjaustome ją dviejų godžių kąsnių dydžiais. Apliejame kiekvieną briauną šokoladu, ištirpusiu garų vonelėje (tai geriausia daryti šaukšteliu). Po kiekvienos briaunelės aptepimo dedame batonėlius atvėsti į šaldytuvą. Kai apliejame batonėlio viršų, kiek atvėsiname batonėlius ir žaismingai papildomai aplaistome pamerkę į šokoladą šakutės dantukus arba šaukštelio galiuką.

Batonėlius laikykite sandariai. Šie batonėliai labai gardžiai atrodo dovanojami - dėkite juos į stiklainį ar popierinę dėžutę, apjuoskite kaspinu ir įsmeikite nedidelę eglės šakelę. Skanaus!

Produktai:

​            7 batonėliams reikės /

  • 100 gr migdolų kremo (sviestas sviestuotas tinka kuo puikiausiai);

  • 15 gr rudųjų ryžių arba kokosų miltų;

  • 30 gr klevų sirupo;

  • 100 gr datulių be kauliukų;

  • 20 gr kokosų aliejaus;

  • 60 gr sūrių pistacijų;

  • 30 gr pekaninių karijų;

  • Kelių kupinų šaukštų klevų sirupo;

  • 200 gr gero juodo šokolado (Vilniaus itin tinkamas);

IMG_1023-1.jpg